Mikuláš 6.12.

Viete kto bol Svätý Mikuláš ?  
Máte už vyčistené svoje topánky? 

Každý rok prichádza deti potešiť Svätý Mikuláš a to 6.12. Presnejšia v noci z 5.12. na 6.12. 

Mikuláš sa narodil medzi rokmi 270 a 286 pravdepodobne v meste Patara v Malej Ázii (dnešné Turecko). V 19 rokoch bol vysvätený za kňaza a po návrate z Púte z Izreala bol vyhlásený za svätého. 

Okolo Mikuláša koluje množstvo legiend. 
Jedna z týchto legiend je príbeh o mužovi, ktorý sa ocitol na mizine. Tento muž mal tri dcéry a nemohol svojím dcéram zabezpečiť veno a tak sa rozhodol, že ich predá ako neviestky. Mikuláš sa dozvedel o tomto pláne a povedal si, že neštastie odvráti. Do troch vrecúšok zabalil tri zlaté mince, za ktoré mohol vystrojiť chudobný otec svojim dcérkam svadbu. Počas troch nocí zobral vždy jedno vrecúško a vhodil ho do spálne dievčat. V poslednú tretiu noc sa zobudil a bežal muž zistiť, že kto je ten dobrý človek, čo pomáha a zistil, že je to Mikuláš. Z celého srdca mu ďakoval. Mikuláš na to povedal: ,,Mne neďakuj, ďakuj Bohu, ten vás neopustil, ja som len jeho posol’’. 

Zvyk s čižmičkami v oknách sa traduje práve z tejto legendy o troch dievčatách. Od tejto povesti bol odvodený aj ľudový zvyk obdarovania detí v noci tak, aby to nevideli. Nikdy nedal ľuďom, ktorým pomohol žiadnu šancu, aby sa mu mohli aspoň poďakovať. Nikdy ho nikto pri pomoci ľuďom nevidel, vždy sa vytratil.

6.12 bol dňom úmrtia Svätého Mikuláša a tak tento deň bol vyhlasený za sviatok. Bolo to približne v rokoch 345 a 351 v Myre. 

Na Slovensku sprevádza Mikuláša anjel aj čert.

Mikuláš sa rozšíril do celého sveta v Amerike to je Santa Claus, vo Francúzsku Saint Nicolas, v Rusko Ded Moroz. 

Pre zaujímavosť je už len 18 dní do Vianoc.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.