Advent a adventný veniec

Poväčšine už koncom novembra nastáva kúzelný čas adventu.

Obdobie adventu je časom, kedy čakáme a prajeme všetko dobre sebe i druhým, odpúšťame si.

Advent je obdobie stíšenia a ukľudnenia. Príroda sa uložila do spánku, aj my by sme mali spomaliť. Ľudia už v dávnych časoch boli v tomto období odpočinutí, pretože práce na poliach, rolách skončili, a tak sa konečne mohli začať zabávať. Možno sa tu ozýva aj obdobie oslavy Zimného slnovratu. 

Advent pochádza z latinského slova Adventus, čo znamená príchod. Je začiatkom liturgického (cirkevného) roku a prípravou na Vianoce. Advent začína v rozmedzí od 27. novembra do 3. decembra a končí západom slnka na Štedrý deň. Štvrtá adventná nedeľa môže pripadnúť aj na Štedrý deň. 

Rozsvietenie sviečok na adventnom venci, nepriamo nadväzuje na židovskú tradíciu starú 2000 rokov, na oslavu sviatku svetiel nazývanej Chanuka. Niektoré zdroje, ale odkazujú aj na starý germánsky zvyk, zapaľovať uprostred zimy v zelenom kruhu oheň, ktorý bol symbolom slnka. 

Začiatkom 19. storočia vyrobil nemecký evanjelický farár Johann Henrich Wichern, adventný veniec. Vždy túžil starať sa o chudobné a opustené deti. A to sa mu aj splnilo. Spravil zariadenie, v ktorom tieto deti bývali a učili sa rôznym remeslám.  

Deti sa ho pred Vianocami často pýtali, koľko ešte dní zostáva do Vianoc. A tak sa rozhodol, im vyrobiť drevený veniec s 24 sviečkami z toho 19 bolo tenších – predstavovali dni a 4 hrubšie, ktoré predstavovali 4 adventné nedele. 

V súčasnosti sú vence z rôznych materiálov a farieb. Mali by však byť fialovej alebo tmavomodrej farby, okrem tretej v poradí a tá by mala byť ružová.  Vedeli ste, že sviečky by sa mali zapaľovať proti smeru hodinových ručičiek ? 

Modrú farbu používajú evanjelici v Amerike. U niektorých protestantských rodinách sú sviečky červenej farby. Najčastejšou farbou v Európe je biela farba sviečok. V dnešnej dobe už si, ale ľudia zdobia vence rôznymi farbami a sviečkami. 

  1. Sviečka sa zapaľuje v prvú adventnú nedeľu (železnú).  Sviečka sa volá Nádej. A podľa zvykov by ju malo zapáliť najmladšie dieťa rodiny. 
  2. Sviečka sa zapaľuje v druhú adventnú nedeľu (bronzovú). Sviečka sa volá Mier. A podľa zvykov by ju malo zapáliť najstaršie dieťa rodiny. 
  3. Sviečka sa zapaľuje v tretiu adventnú nedeľu (striebornú). Sviečka sa volá priateľstvo a má farbu ružovú. A podľa zvykov by ju mala zapaľovať matka rodiny. 
  4. Sviečka sa zapaľuje v štvrtú adventnú nedeľu (zlatú). Sviečka sa volá Láska. . A podľa zvykov by ju mal zapaľovať otec rodiny. 

Niektorí zapaľujú sviečku aj na Štedrý deň, po západe slnka. Sviečka je biela. Býva väčšinou v strede adventného venca. 

Keď si budete doma vyrábať veniec, ak ho ešte nemáte, skúste použiť ihličie, imelo, cesmínu, brečtan – sú to symboly života a ochrany. 

Je smutné, že v dnešnej dobe, kedy by sa ľudia mali zastaviť, popremýšľať, oddychovať, trávia čas behaním, s vozíkmi medzi regálmi, starosťami, čo nie je ešte upratané, vyčistené či zabalené. Veľa krát, sa zbytočne sami stresujeme. Trávme radšej čas s blízkymi, rozprávajme sa, tvorme, hrajme sa. 🙂

Prajem Vám príjemné prežitie Adventu.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.