História bryndze

Bryndza, alebo inak povedané solený ovčí syr, je najznámejšia pochúťka zo Slovenska. Hlavne aj vďaka nášmu národnému jedlu Bryndzové halušky. Známe sú aj iné jedlá z bryndze ako pirohy, bryndzová natierka na chlebe, alebo ako polievka či už Bryndzová (známa z oblasti Bánoviec nad Bebravou) alebo Demikát. 

V Pastierskych kultúrach na Balkánskom poloostrove a v oblasti Stredozemného mora môžeme nájsť prvé zmienky o solenom ovčom syre – Bryndze. Slovenskí pastieri už od praveku pasú ovečky v Hornatom kraji Slovenska s vysoko ležiacimi hoľami a pastvinami. Ovčiarstvo súvisi od začiatku s výrobou hrudkového syra a postupom vzniku Bryndze. Prvé zmienky o bryndzi predpokladáme už skôr, ako ho datujú prvé písomne zmienky. 

Slovo bryndza pochádza z rumunského slova brânză. V menších obmenách je známe toto slovo aj medzi pastiermi v karpatskej oblasti. Najstaršia písomná zmienka o bryndzi je v období 1356 – 1381 v stredovekom dalmátskom Dubrovníku vo význame Valašský syr. Na Slovensku sú prvé písomné doklady až od roku 1470. 

Predpokladá sa, že medzi 14 a 17. storočím sa Bryndza na našom území dáva do súvislosti s valaskou kolonizáciou z priestorov dnešného Rumunska. Bryndza je vyzretý, premiesený hrudkový ovčí syr, ktorý sa ukladá do ovčej koži a takto ďalej sa konzervuje udením. 

Vďaka reformám Márie Terézie a Jozefa II. sa zvýšila produkcia liptovskej bryndze. Smotana ponechaná v mlieku zvýšila kvalitu pri výrobe bryndze. 

Okrem Liptova bola aj v Turci, Zvolene, na Spiši, Orave, Sariši a Gemeri. Prvé bryndziarne boli v Detve a vo Zvolenskej Slatine a to v 18. storočí. V 19. storočí v Brezne, kde túto bryndzu volali Brezniansky syr. Vo Zvolenskej Slatine pri výrobe bryndze prvý krát použili soľný roztok a následne bryndza nadobudla roztierateľnú mäkšiu formu a taktiež sa zjednodušila výroba za pomoci strojových mlynov a narastal počet Bryndziarni. 

Dnes je bryndziareň vo Zvolenskej Slatine najstarší ,,podnik’’na výrobu bryndze na svete. Funguje tam od roku 1797 a založila ju rodina Molecovcov. 

Dnes je bryndza najznámejší a najtypickejší syr pre Slovensko.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.