Medzinárodný deň žien (8. 3.)

Dnes je Medzinárodný deň žien. 

Prečo sa vlastne oslavuje tento deň? 

– V roku 1908 sa udial obrovský štrajk krajčírok v meste New York, na ktorom krajčírky žiadali, aby sa udiali tri zmeny : 

  • Prvou zmenou, ktorú chceli bolo, aby sa skrátil 12 hodinový pracovný čas na 8 hodín. Ženy nemali vyhovujúce pracovné podmienky a ani žiadne sociálne bonusy. Štrajkovali aj proti nízkym mzdám.
  • Druhou zmenou bolo, aby aj ženy mohli voliť, teda, aby mali, aj ony volebné právo. (Pretože v tých časoch mohli voliť iba muži)
  • Treťou zmenou bola sociálna politika, a to napr., čo so ženami, ktoré majú deti?

– V roku 1910 sa konalo zasadnutie druhej nacionály, čo bolo združenie socialistických strán z celého sveta, kde mala na starosti zastúpenie žien Clara Zetkinová, ktorá chcela, aby sa aspoň raz v roku pripomínali ženy a preberali sa ich práva. 

– Po druhej svetovej vojne začali viaceré krajiny oslavovať deň žien, a to až do roku 1977, kedy bol Medzinárodny deň žien vyhlásení za oficiálny a venovaný na oslavu rovnoprávnosti žien, ich práv a medzinárodného mieru. 

  • V Československu sa prvý sviatok MDŽ oslávil v roku 1921 
  • Počas druhej svetovej vojny sa zrušil a od 1938 do 1945 sa tento ,,deň” vôbec neoslavoval.
  • Sviatok bol obnovený v roku 1945 a oslavuje sa dodnes. 

Prečo neoslavovať ženu každý deň a nie len 8. Marca?

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.