Hrad Zniev – Ako sa kráľ Belo IV. zachránil pred neľútostnými Tatarmi

Hrad Zniev –  Ako sa kráľ Belo IV. zachránil pred neľútostnými Tatarmi

Kto z vás pozná miesto nazvané Kláštor pod Znievom, tak určite bude vedieť o čom bude dnešná povesť.  Jeden z najvyššie položených hradov Zniev, ktorý už je žial dnes len zrúcaninou vám porozpráva príbeh o Kráľovi Belovi IV.

V minulosti tento hrad patril pod Turčiansku stolicu a v rokoch 1242 – 1249 slúžil kráľovskej rodine.

Tatarské vojská porazila vojsko kráľa Belu IV.  pri rieke Slaná. Panovník utiekol až na hrad Zniev, kde ho obkľúčili pod hradbami tatarské vojská s vodcom Batuchánom, ktorý povedal : ,,Dostanem ťa kráľ´´ ! Hrad sa nepoddal aj napriek vyhrážkam a zaútočeniu Tatarov. Obliehanie netrvalo dlho, zásoby sa míňali. Kráľ 2 dni nestál na nohách, nejedol a sedel stále smutne vo svojej komnate.  Keď zrazu vykročil z tajnej chodby neznámy sedliak, otvoril dvere a položil na stôl pred kráľa celý kôš pečených rakov a dve pečené prasiatka. Sedliak povedal: ,,Raky a jedno pečené prasa zjedz ty ! A druhé prasa hoď tatarom, nech myslia, že máš dostatok všetkých potravín a všetkého.

Tatári sa nakoniec od hradu odtiahli, lebo si mysleli, že obrancom hradu naozaj nič nechýba. Na hrade sa všetci radovali. Kráľ na vďaku a pamiatku rozumnému sedliakovi udelil titul Zeman a podľa koša, ktorý priniesol kráľovi ho pomenoval Rakovský.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.