Trnavský čierny kocúr

Trnava – Čierny Kocúr

Trnava v roku 1238 získala ako prvá – Práva kráľovského slobodného mesta a je jedným z najstarších miest Slovenska. V Trnave je nesmierne veľa kostoľov a práve preto sa Trnave vraví Slovenský Rím. V daných časoch v Trnave existovala aj alchymistická dieľňa. Práve o tejto dielni bude dnešná povesť.

V 17.storočí boli tajomnými pracoviskami alchymistické laboratória s veľkým počtom zvaných krivule (sklenené laboratorné nádoby služiace k destilácii), v ktorých neustále niečo bublalo a varilo sa, kedže väčšina ľudí nemalo do laboratória prístup boli presvedčení, že sa tam konajú seansy spojené s nečistými silami, ciele alchymistov premeniť kov na zlato či nájsť elixír večnej mladosti zbudzovali zvedavosť a stali sa námätom množstvom historiek.

Aj v trnave žil v 17 stor. alchymista, ktorý bol veľmi váženým občanom, lebo okrem alchýmie sa zaoberal maliarstvom a mal aj cirkevnú hodnosť.

V jeho laboratóriu dumal nad elixírom život jeden mladík, ktorý často nazeral ponad plece majstra a pozoroval aké látky a extrakty mieša v krivuliach. Alchymista mu zdôrazňoval, aby sa sám nepúšťal do žiadnych pokusov, lebo to môže dopadnúť zle nedobre. Pomocník to prisľúbi. Raz sa však v laboratóriu ocitol o samote a zabudol na svoj sľub. Povedal si, že aj on môže namiešať elixír života a hneď sa aj pustil do roboty, čosi si prečítal v alchymistovej knihe, čosi si zapamätal z jeho činností a čím si tekutinu v krivule ešte vylepšil, napokon si z hotového nápoja glgol a zvedavý čakal na účinky. Najskôr mu elixír chutil, no odrazu zistil, že mu telo zarastá srsťou, nechty sa mu premieňajú na pazúry a on sa stále zmenšuje. Napokon sa premenil na čierneho kocúra, ktorý ušiel oknom na ulicu.

Legenda vravi: Ak aj teraz v uličkách starého mesta, neďaleko hrubého kostola uvidíte osamelého čierneho kocúra s veľkou pravdepodobnosťou je to neposlušný alchymistov pomocník.

Fotka Slovenské povesti a zaujmavosti o Slovensku.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.