Zvyky a tradície na Martina (11.11.)

Svätý Martin Tourský najčastejšie býva zobrazený na koni s polovicou plášťa a so žobrákom. (Môžno je vám známa socha z Dómu sv. Martina v Bratislave). Je patrónom jazdcov, vinárov, husí, vojakov a koňov.

Svätý Martin Tourský bol syn pohanského rímskeho dôstojníka a narodil sa v roku 316 v Szombathely (v Maďarsku). Vo svojich 15 rokoch bol proti svojej vôli prijatý k cisárskemu jazdectvu. Keď mal 22 rokov, cestoval po celom Taliansku a Dalmácii. Potom odišiel už nastálo do Francúzska, V roku 372 prijal svätý Martin, biskupský stolec v Tours. Aj po vymenovaní za biskupa žil naďalej ako mních vo svojej chatrči.

Legenda o svätom Martinovi hovorí, že počas jednej chladnej noci videl premrznutého nahého žobráka. Svätý Martin neváhal a svojím mečom rozťal svoj plášť na 2 polovice, z ktorých jednu podal žobrákovi. Nasledujúcu noc sa mu zjavil Kristus, oblečený práve s polovicou jeho plášťa. Vďaka tejto udalosti je považovaný za ochrancu pred chudobou a táto udalosť mala za následok, že sa dal pokrstiť.

Dňa 11.11 na Slovensku oslavuje Martin svoje meniny. Vraví sa, že Svätý Martin prichádza na bielom koni. O jeho príchode na bielom koni sa vraví, že prináša k nám sneh a budú už len chladné a mrazivé, dlhé večeri a nocí.

Ku sviatku sv. Martina neodmysliteľne patrila dobre vykŕmená hus a upečená tzv. Martinská hus.  Na svätého Martina, plače husia rodina.Na svätého Martina, kúri sa z komína.

Ďaľšia povesť hovorí, že husi sv. Martina pri kázaní toľko rušili, že teraz pykajú na pekáči.

Taktiež sa hovorí, že sv. Martin sa pred svojou voľbou biskupa zo skromnosti skrýval v husacom obydlí, ale husi ho svojím gáganím prezradili.

Hus kedysi patrila k hlavným pokrmom. Rozdeľovanie jej mäsa malo určené poradie. Najnižší sluha dostal krídlo, aby vraj pri práci lietal, vyšší sluha stehno, hospodár si sám nechal zvyšok. Koža z husích nôh sa dávala do lodičiek pod nohy, aby sa nepotili, alebo medzi prsty, aby sa nerobili kurie oká.

Známe je tiež svätomartinské pečivo ako sú rožky, rohy. Veľký rožok, plnený makom alebo lekvárom, bol obdarovaný zo služby odchádzajúci sluha alebo slúžka, pretože práve na sv. Martina väčšina z nich menila službu a dostávali za svoju prácu mzdu. Niektorým hospodár predĺžil zmluvu, iní odišli. Martinskými rohmi zase dievčatá obdarovali svojich chlapcov.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.