Štyri ruže v znaku (BÁNOVCE nad Bebravou)

V Bánovciach v čase tureckých bojov žil richtár Filip spolu aj so svojími troma dcérami – dobrou kuchárkou Alžbetkou, Agnesu, ktorá nádherné vyšívala a speváčku Zuzku.

Otec čakal na koniec bojov, aby svoje dcéry mohol vydať. Boli krásne ako ruže, čo Bánovčania ukovali a zafarbili na bráne do mestkého domu.

Jeden Turek z Nových Zámkov si chcel vziať za ženu jednu krásnu Filovú dcéru, Richtár mu však nechcel dať dcéru a tak vymyslel dar, ktorý mu zanesie Bánovsky posol – Kredenc z červeného smreka, ktorý mal 7 dierok, za nimi 7 okienok a v každom okienku sa páslo 7 pekných koníkov z lipového dreva. Turek po prijatí daru strestal posla palicou a turek napísal list Filovi.

Turek bol veľmi nahnevaní, rozhorčení – Filo, ty si ma neposlúchol ! Poslal si mi obyčajný dar. Za to, že si mi neposlal svoju dcéru zaplatíš draho a to tak, že mi teraz pošleš 2 svoje dcéry. Filo mu odpísal že mu dcéry nemôže poslať a že mu posiela vzácnejší dar ako minule 2 obrovské truhlice so zlatom a striebrom. Turkek s týmto darom opäť nebol poteší, práve naopak nahnevaní a tak poslal znova list, že žiada všetky 3 dcéry, posla upalicoval aj 10 zajatcov a poslal svojho námestníka aj s 10 jazdcami do Bánec.

Bánovčania ukryli svoje ženy a deti v Slatinských horách v jaskyniach. Námestník sa však vracal k Turkovi naprázdno bez žien. A tak hrozný turek vypálil všetky dediny od Žabokriek po Brezolupy, tisíc ľudí zajal, mesto sa ocitlo v krvavom boji a 150 chlapov Turek šablami a kopijami dosekal. Hladal po celom meste ženy, no márne, tie boli schované v horách.

Turek však predsa našiel ženu ale iba jednu a to Magdalenku, dcéru šarhovu, ktorá sa starala o svojho chorého otca, svojích mladších súrodencov a psov v šarhovni. Šarhov dom bol oddelený od ostatného mesta mestkým valom a širokými priekopkami.

Šarhovské remeslo vykonávali cudzinci, nemajetní či trestanci. Aj Bánovský šarha prišiel z cudziny z Bosny. Občania sa šarhu a jeho rodiny báli, no iba jemu mohli ďakovať za poriadok a čistotu v meste. Kto by chytal pouličné psy, zahadzoval na konský cintorín zdochliny, kto by chytal líšky, zdochnuté ježe a holubov, zatúlané hady? Šarha robil aj potkaniara, keď sa v meste ocitli čierne potkany, vtedy dostával vždy na Jakuba o dve zlatky navyše.

Turek našiel jediné dievča a to Magdalénku, keď nebude dcéra richtárova, bude dcéra šarhova ! Je to jedno čia je, hlavne že mám svoju nevestu, povedal Turek ! Len čo svoj koč turek zapriahol aj s Magdalenkou, zahol za Naštický most. 20 šarhových psov prerazilo drevený plot, obklúčili koňa a zastavili koč a celá svorka psov mu skočila na hrdlo.

 
Po zmiznutí Turka z Bánoviec, prirobili kováči na mestkom znaku k trom ružičkám ešte jednu a to štvrtú. A od tých čias majú Bánovčania na svojom erbe namiesto troch ruží vytepané 4 ruže s dvoma púčikmi na zelenej ratoliestke. 

Aj keď dnes sú to tri ruže s dvoma púčikmi na zelenej ratoliestke.

Myšlienka k článku “Štyri ruže v znaku (BÁNOVCE nad Bebravou)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.